Voet en Enkel Netwerk Leiden

Click here to edit subtitle

 

 

 

Hielspoor (Fasciïtis plantaris)

Bij een hielspoor, ook wel fasciïtis plantaris genoemd, is er een ontsteking aanwezig van de peesplaat onder de voet bij de aanhechting aan het hielbeen.
Eigenlijk is een hielspoor het vergevorderde stadium van de peesplaatontsteking waarbij er uiteindelijk een benige uitwas aan de onderzijde van het hielbeen ontstaan is, die overigens op zich vaak geen klachten geeft. (Ook wordt wel eens een hielspoor gezien aan de achterzijde van de voet. Er is dan een botaanwas ter plaatse van de aanhechting van de Achillespees.)Oorzaak

De belangrijkste oorzaak is overbelasting door continue overrekking van de peesplaat onder de voet, waarbij vaak sprake is van een reeds aanwezige platvoet of holvoet. Ook kan het veroorzaakt worden door het dragen van te harde zolen in de schoen.Klachten

Er is sprake van pijnklachten onder de voet, net vóór het kussentje onder het hielbot. De pijn treedt m.n. op bij lopen en sporten.Stellen van de diagnose
Uw orthopaedisch chirurg zal een analyse doen van uw looppatroon en de voet en enkel nakijken. Ter plaatse van de aanhechting van de peesplaat onder de voet aan het hielbot is lokale drukpijn aanwezig. Een röntgenfoto draagt in principe niet bij aan het stellen van de diagnose.


Behandeling

Als er sprake is van een standafwijking van de voet, bijv. een doorgezakte voet, zal er een corrigerende steunzool voorgeschreven worden. Er is in die gevallen namelijk een chronische overbelasting van de aanhechting die de ontsteking in stand houdt.
Is dit niet het geval, dan wordt geadviseerd tijdelijk een siliconen zooltje onder de hiel (heelpad) in de schoen te dragen. U krijgt hiervoor een verwijzing naar een orthopedisch instrumentmaker bij u in de buurt.

Als toegevoegde behandeling kan éénmalig een injectie gegeven worden op de plaats waar de pijn zich bevindt met ontstekingsremmers, om zo de locale irritatie van de peesplaat te doen verminderen. (zie injectie)

In enkele gevallen met ernstige klachten wordt ook wel eens een ontlastend loopgips aangemeten.

In uitzonderlijke gevallen kan een operatie verricht worden waarbij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbot losgemaakt wordt. Gezien de langdurige klachten na de ingreep en de kans op het ontwikkelen van een platvoet in de toekomst zijn wij hiermee erg terughoudend.

De klacht is hardnekkig en onafhankelijk van de soort behandeling kan het herstel meerdere maanden duren, waarbij geleidelijk verbetering optreedt. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van bovenstaande methoden.


Bron: Rijnland Orthopedie